Polévka s amuřím masem a zeleninou

Ingredience: 500g amura, 100g cibule, 60g sádla, 30g hl.mouky, 150g brambor, 50g zelené papriky, 75g rajčat, 10g mleté sladké papriky, mletý pepř a sůl

Pustup: Porce ryby osolíme a necháme odležet. Na másle usmažíme dozlatova nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a upražíme ji. Přisypeme mletou papriku, ihned zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory a papriku s rajčaty, po chvíli odleželé a na kostičky nakrájené maso a krátce povaříme. Dochutíme, necháme provařit a podáváme.

 

Dunajské „Haláslé“ v kotlíku 

Hlavná časť je tvorená z kapra a sumca,môžu sa pridať i iné riečne ryby /nesmú však zapáchať/. Hlavná je výdatná polievka ,ktorá sa konzumuje s varenými rezancami. Osobitne sa podáva rybacie mäso/i trochu rozvarené/.

cibuľa /stará/ nadrobno posekaná rybacie plátky/hrubé 2 cm nasoliť 3–4hod pred varením/ vložíme na dno kotlíka /hlavu a chvost na spodok/ zalejeme studenou vodou /na 1 kg rýb 1,0 – 1,2l vody/ Varí sa za stáleho varu cca 30 –35 min. 1 vrchovatá lyžica červenej papriky sa dá počas varenia 1 vrchovatá lyžica papriky pred dokončením varenia ikry vkladáme v polovici varenia pridáme zelenú papriku,rajčiny čerstvé a jemne dochutíme štiplavou paprikou ,soľ. rezance/cestovina/

 

Rybářská ucha

Ingredience: 1,5 l vývaru, 200 g candáta, mníka, štiky …, 80 g cibule, 600 g brambor, 30 g másla, celý pepř, bobkový list, zelená nať (petrželka, pažitka), sůl, kousek másla

Postup přípravy: Drobné ryby očistíme, vykucháme a uvaříme ve vodě. Vývar procedíme, přidáme krájené brambory, celé hlavičky drobné cibule, na kousky nakrájené ryby a vaříme asi 30 minut. Během varu sbíráme na povrchu vzniklou pěnu. Deset minut před dovařením přidáme celý pepř, bobkový list a osolíme. Do hotové polévky přidáme máslo. Uchu podáváme s kousky, ryby, brambor a cibule a sekanou zelenou natí.

 

Polévka z okounků

800 g okounků, 2 dl oleje, 3 cibule, 4 stroužky česneku, lžíce rajčatového protlaku, 1,5 dl bílého vína, lžíce hladké mouky, bobkový list, pepř, sůl, 1,5 I vody.

Cibuli nakrájíme na plátky a zpěníme na oleji, přidáme na jemné plátky nakrájený česnek, mouku a osmahneme dočervena. Potom přilijeme víno a horkou vodu. Vmícháme rajčatový protlak, koření a 20 minut dusíme. Provařenou polévku přecedíme. Do procezené polévky přidáme očištěné a kostí zbavené plátky masa z okounů. Povaříme, až je maso měkké, dochutíme a podáváme se slanými rohlíky.

 

Polévka z kapřích hlav

Pro 4–6 osob: 4 kapří hlavy vložíme do studené vody, přidáme 1 cibuli, 1/2 celeru, 2 mrkve, 1 koř. petržel, osolíme, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček celého pepře. Přivedeme do varu. Po 30-ti minutách vyjmeme hlavy na tác, obereme maso. Na pánvi orestujeme na másle, stejné množství petržele, mrkve i celeru, vše pokrájené na kostičky. Než obereme maso, vývar se může stále vařit, rozvařenou zeleninu nebudeme potřebovat, ta se po zcezení vyhodí. Do zcezeného vývaru přidáme orestovanou zeleninu, a zahustíme máslovou světlou jíškou. Přivedeme opět do varu, přidáme pokrájené rybí vnitřnosti, čím víc, tím líp. Vnitřnosti stačí vařit 10 minut. Na závěr ochutíme muškátovým oříškem, vložíme prohřát maso a můžeme podávat. Zdobíme orestovanou houskou a sekanou kudrnkou.