Lín s koprovou omáčkou
Vaření ryb:
600g línů, 150g kořenové zeleniny, sůl, 1l vody, 1 lžíce másla
Omáčka: 0,5l zakysané smetany, 2 žloutky, 1 lžička škrobu, 2 lžíce sekaného kopru, 1 lžíce másla
Líny uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou. Uvařené porce línů vyjmeme, pokapeme máslem a držíme v teple.
Omáčku připravíme takto: Do smetany rozkvedláme žloutky, škrob, osolíme a vaříme za stálého míchání ve vodní lázni. Sekaný kopr přidáme těsně před dovařením. Když omáčka začne houstnout, odstavíme ji, dochutíme podle potřeby solí a podáváme k jednotlivým porcím vařeného lína.
Kapří guláš
Ingredience: 200 g cibule, 300 g červených paprik, 100 g celeru, 300 g rajčat, 30 g másla, 250 ml slepičího vývaru, 125 ml zakysané smetany, 2 lžíce papriky, sůl, pepř, 750 g filé z kapra
Postup přípravy: Cibuli posekáme, papriky rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky. Celer pokrájíme na kostičky, z rajčat vyřízneme stopky a rozkrojíme je na osminky. Cibuli, papriky a rajčata opékáme asi 5 minut na másle. Přilijeme vývar, zakysanou smetanu, papriku a osolíme. Za občasného míchání dusíme 30 minut. Kapra osolíme, opepříme, pokrájíme na kostky a přidáme k zelenině. Přikryté necháme asi 10 minut dojít (nevaříme). Dochutíme a podáváme s těstovinami nebo chlebem.
Okoun na smetaně
Budeme potřebovat : 500 gramů okouna,50 gramů másla,40gramů cibule,sůl,citron,125 gramů kyselé smetany,1 lžíce hladké mouky,2 rajčata a pepř
Postup : Okouny povaříme asi 3 minuty v osolené vodě,pak teprve stáhneme kůži a odřízneme ocasi a hlavy.Na másle zpěníme nadrbno nakrájenou cibuli,položíme na ni okouny,zalijeme asi 5 lžícemi vody,osolíme zakapeme citronovou šťávou a dusíme 5 minut.Ryby uložíme na teplou mísu.Do zbylé šťávyzamícháme smetanu s moukou,osolíme,opepříme a povaříme podle chuti,až vznikne hustší omáčka,kterou nalijeme na okouny.Zdobíme rajčaty a podáváme s brambory.
Kapr na pivě
4 porce kapra, sůl, mletý pepř, 1 litr světlého piva, 2 lžíce rostlinného oleje, 4 malé cibulky, 2 lžíce citrónové šťávy, kmín, mletá sladké paprika
Opláchnuté, osušené porce kapra osolíme, opepříme a rozložíme na talíř.Poté pokapeme pivem a dáme na hodinku do chladničky. Pak v kastrolu na rozehřátém oleji osmahneme oloupané, na kroužky nakrájené cibulky, vložíme porce kapra, zalijeme pivem, pokapeme citrónem a posypeme kmínem a paprikou; dusíme pod pokličkou do měkka. Většinou to bývá 25 minut.Při dušeni podléváme maso trochou horké vody.
Losos na smetaně
losos nebo jiná ryba; 2 lžíce olivového oleje; 1 velká cibule; 1/8 kysané smetany; mletá paprika; česnek; sůl
Lososa nebo jinou rybu rozdělíme na 4 porce,které vložíme do pánve se 2 lžícemi olivového oleje a nakrájenou 1 velkou cibulí.Osolíme,přidáme trošku mleté sladké papriky a můžeme podle sebe přidat i trošku rozmačkaného česneku.Pod pokličkou zvolna dusíme. Na závěr přilijeme 1/8 kysané smetany a krátce prohřejeme.
Podaváme s bílým pečivem nebo bramborem či hranolky.
Uzený úhoř
Stahlého úhoře necháme asi 48 hodin naloženého ve vodě se solí, kterou dobře rozpustíme mícháním (na 1l vody asi 6 polévkových lžic soli). V mém případě, kdy mám v menší udírně kovovou síťku, nařežu úhoře na asi 10cm dlouhé špalky, které pak na tu síťku jednoduše poskládám. Musí se sice občas otočit, ale předejdeme problémům co se týče nerovnoměrného uzení, tj. spáleného ocasu a nedouzeného vršku.
Během uzení polévám špalíky desítkou Nektarem, nebo mírně mažu máslem, klidně i smíchaným s trochou koření.
Asi po 2 hodinách uzení se na těchto špalcích začne loupat "druhá kůže", kterou odstraňuji. Zbyde pak čisté lahodné vyuzené maso.
Řezání úhoře na špalíky oceníte také proto, že máte už hotová sousta vhodná k nabídnutí, nemusí se porcovat už hotový. Podáváme nejlépe horké, přímo z udírny.
Udím třešňovým dřevem bez kůry, doba uzení je různá, sami jistě poznáte, kdy už jsou hotoví.
Dobrou chuť, je to opavdu delikatesa.
Kapr v koňakovém těstíčku
1 kapr, 1 pórek, škrob, sojová omáčka, zázvor, chilli koření, olej
těstíčko: 2 bílky, koňak nebo vodka, škrob, sůl (odhadněte dle množství masa)
Kapra vykostíme, nakrájíme na nudličky nebo kostičky a ty namáčíme do těstíčka, připraveného smícháním uvedených surovin. Kousky osmažíme na oleji, vyjmeme a na oleji zpěníme na nudičky nakrájený pórek. V troše vody rozmícháme škrob, přidáme sójovou omáčku, zázvor a chilli koření Vše se nalije na pórek a po té nechte povařit. Pak do směsi vraťte maso, a ještě prohřejte. Takto upravený kapr lze podávat s hranolkami nebo rýží. Já osobně mám raději hranolky.
Rybí sekaná
1 kg čisté bílé ryby( plotice, cejn, tloušť), 60 dkg slaniny, 5 větších brambor sk. C, 1 cibule, 2 vejce, strouhanka ze 2 housek, 3 stroužky česneku, ½ citronu, 2 lžíce oleje, špetka drceného kmínu, pepř, majoránka a sůl.
Očištěné ryby povaříme 5 minut ve slané vodě (vývar lze použít pro rybí polévku). Vychladlé ryby obereme z kostí a maso i kůže umeleme na masovém mlýnku, přidáváme do mlýnku na kostičky nakrájenou a napůl rozpuštěnou slaninu a dozlatova usmaženou cibuli. Uvařené a oloupané brambory najemno postrouháme, přidáme a promícháme se žloutky, dále přidáme tuhý sníh ze dvou bílků (malou část uchováme pro další použití) , okořeníme, přidáme rozetřený česnek se solí, promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Z hmoty vypracujeme 2 stejné šišky. Vložíme na vymaštěný pekáč, namašlujeme uchovanou části bílků s vodou, podlijeme trochou vody a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Podáváme s na másle podušenou zeleninou, bramborovou kaší a salátem z polníčků.